Pages

Friday, April 19, 2019

Osmanlı Dönemi Bahçelerinden Millet Bahçelerine (PLANT DERGİSİ)


Son dönemde kentlerimizde çağdaş yaşamın gereği olarak, kent içinde ve dışında kentlilerin boş zamanlarını eğlenme, dinlenme ve toplanma amaçlı olarak değerlendirebileceği alanlardan biri de Millet Bahçeleri olacağı hedeflenmektedir. 
Bu yazıda; Osmanlı Dönemi “Bahçe Kültürü”, “Bahçe Düzenlemesi ve Kullanımı”, bazı bahçelerden örnekler verilerek, son dönemde “Millet Bahçesi” adı ile çalışmalarına başlanan, hatta bazıları açılan kent parkları ile karşılaştırmalar yapılarak, “Millet Bahçesi” çalışmalarında dikkate alınması gerekli bazı önemli konulara değinilecektir. 
  
“……Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesinde duyurduğu millet bahçelerine ilişkin hazırlıklarda sona gelindi. Taslak çalışmaya göre 17 ilde, 28 millet bahçesi yapımı planlanırken, yaklaşık 3 milyar liralık harcama öngörüldü. İstanbul’da Validebağ, Zeytinburnu Beştelsiz, Ayazma’nın da aralarında olduğu 11 millet bahçesi planlanırken, Ankara için Atatürk Kültür Merkezi ve Gölbaşı belirlendi. Yetkililer Millet Bahçelerinde restoran, cafe, tesis tarzı binalar ile mangal yapılacak alanlar düşünülmediğini belirttiler….” (ALP, A.,  17 İlde 28 Tane Millet Bahçesi) 
   
“….Yetkililer, millet bahçelerinde restoran, cafe, tesis tarzı binalar ile mangal yapılacak alanlar düşünülmediğini belirttiler.
Çok sayıda bitki türünün yer alacağı bu bahçelerde yürüyüş, koşu yolları ile insanların şehrin gürültüsünden kurtulabileceği park şeklinde dizayn edilmesinin planlandığını anlatan yetkililer ancak insanların ihtiyaçları nedeniyle tuvaletler ile büfe tarzı küçük ticari alanların bulunabileceğini söylediler.”


ANKARA'NIN İLK MİLLET BAHÇESİ


Yazının devamı için bkz.

http://www.plantdergisi.com/prof-dr-mehmet-tuncer-oznur-aytekin/osmanli-donemi-bahcelerinden-millet-bahcelerine.html?fbclid=IwAR2PbKQlstoX1TrWOnGcFYYfebuaZ44pnHU-iA9aRM2qwiE9bzzUb3nETi0