Pages

Sunday, October 10, 2010

MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ KORUMA VE KENTSEL TASARIM KOLOKYUMLARINDAN ESİNTİLER

Sevgili Prof. Dr. Mehmet ÇUBUK hocamız ile ilk karşılaştığım yeri pek hatırlamamakla birlikte, 1991 - 1999 yılları arasında Kentsel Tasarım ve Kentsel Koruma Kolokyumlarının hemen tümüne bildiri vererek ya da izleyici olarak katılan biri olarak bunlardan kısa anekdotların kalıcı olmasını istedim..

Mimar Sinan Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nün Sayın Prof. Dr. Mehmet ÇUBUK başkanlığında düzenlediği bu etkinlikler, 90’ lı yıllarda benim ve bu etkinliklere katılan pek çok “taşralı (!)” için önemli anılar doludur. Bilimsel anlamda gelişme, yenilikler ve koruma ve kentsel tasarımda değişik bilim insanları ile tanışmak, doğum yerim olan ve çok sevdiğim İstanbul’ a 1-2 günlüğüne de olsa kavuşmak imkanını bu toplantılar sağlamıştır.

Çoğunlukla, sabahları erken saatte Haydarpaşa’ ya trenle varıp, vapurla karşıya geçmenin doyumsuz güzelliğini yaşar, Karaköy Börekçisini ihmal etmeden taksi, dolmuş yada bazen (hava iyi ise) yürüyerek MSÜ’ ye varırdık. Doğrudan Çubuk hocanın odasına çıkarak onu ziyaret etmek, ondan gelişmeleri, kolokyumların amacını dinlemek, Aykut hoca, Güzin hoca ile buluşmak ve sabahları pek de kalabalık olmayan toplantı salonunda onun açılış konuşmasını dinlemek, tüm gecenin yorgunluğunu unuttururdu..

Kendisi, bizlerle, tüm katılımcılarla ayrı ayrı ilgilenir, salon düzenini denetler, izleyici katılımı az ise hep beraber üzülür, çoksa da sevinirdik.. Küçük mekanlarda parelel oturumlar yapılır, bunları izleyemediğimize üzülür, bazen de 3-5 kişiye sunuş yapardık. Bu beni üzmezdi, çünkü nasıl olsa hoca bunları yayınlar ve herkes oradan okur diye düşünürdüm...

Çubuk hoca, bizleri öğle yemeklerinde de yanlız bırakmaz, Boğaz’ da bir yalı sahibi İstanbul efendisi titizliği ve nezaketi ile her masaya uğrar, hal ve hatır sorardı..

Kendisinin bazen benim bildirime de atıf vererek “Sayın Tunçer’ in dediği gibi..” demesi beni keyiflendirir, mutlu ederdi... Kapanış konuşmaları da yönettiği oturumlar gibi zengin, çok boyutlu, güncel ve bilimsel konuların zengin ve renkli anlatımı ile geçerdi.

Bazen bu konuşmaları “korsan bildiri” olarak nitelendirilirdi ama genellikle zevkle dinlenirdi.. Bunların çözümlenip yayımlanmamasına hep hayıflanmışımdır. Çünkü, bizler Sayın Doğan Kuban hocamızın bir oturumunda belirttiği gibi “Koruma Tarikatı” olarak, kendimizce önemli işler yapıyorduk! Ve de panel, tartışma ve oturumlarda ki konuşmalar, tartışmalar ve sonuç bildirgeleri de doğal olarak çok önemliydi..

Geçmiş 15-20 yıla baktığımda, “Kentsel Tasarım” ve “Koruma” konularında ülke düzeyinde hakikaten sürekli ve nitelikli katkıların, bu kolokyum ve panellerde gerçekleştiğini ve bunun büyük oranda yayınlanarak yaygınlaştığını görebiliyorum.

Kendisi ve ekibi, her zaman büyük güçlüklerle, parasal olanaksızlıklarla organizasyonları düzenler, gene aynı güçlüklerle yayın haline getirirdi.. Katılım belgeleri itinayla hazırlanır ve gururla alınırdı.. Doğal olarak katılım en fazla olduğu, nefis Boğaz manzaralı kapanış kokteylleri de en önemli anısal yeri alacaktır hafızalarımızda..

Bize düşen de katılmak, aylar öncesinden başlayarak izlemek, programa girebilmek için uğraşmak ve yazıp çizmek idi...

Toplantı sonuç bildirgeleri ülkemize önemli katkılar ve uyarılar olarak tarihi perspektif içinde hak ettiği yeri alacaktır, diye düşünüyorum..

Kendisi bu bakımdan önemli ve zor bir görevi başarı ile yerine getirmiştir. Teşekkürler sevgili hocam..

No comments:

Post a Comment