Friday, January 18, 2008

Tarihe vergi desteği

Tarihe vergi desteği

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklik vergilerden İl Özel İdare Müdürlükleri'ne pay ayrılmasını öngörüyor.
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre, emlak vergileri ile toplu kredilerin yüzde 10'u, artık İl Özel İdareleri'ne ayrılacak. Ayrılan para, tarihi eserlerin bakım ve onarımında kullanılacak.
Bakımsızlık nedeniyle yok olmaya yüz tutan tarihi eserler, yeni çıkan 5226 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile tekrar hayat bulacak. Kanuna göre, artık herkesten emlak vergileri ve toplu konut kredilerinin yüzde 10'u kadar pay alınacak. İl Özel İdareleri tarafından açılacak bir hesapta birikecek olan paralarla, eski tarihi eserlerin bakım ve onarım çalışmaları yapılacak.
Konuyla ilgili bilgi veren Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Bülent Baykal, Türkiye'nin kültür varlıkları bakımından çok zengin bir ülke olduğunu belirtti. Baykal, 'Ancak, bakanlığımızın bütçesi bunların hepsinin bakım ve onarımına yetmiyordu. Şimdi bu yasa ile ödenek sorunumuz kalmadı. Bir yıla kadar yeni bir yönetmelik hazırlanarak hesapta toplanan paralar ile çalışmalara başlanacak' dedi.
Antalya'da onarım bekleyen tarihi eserlerin büyük kısmının özel mülkiyetlere ait olduğunu ifade eden Baykal, 'Bakıma ihtiyaç duyulan eserlerin çoğu özel mülkiyete ait olduğu için kimseyi zorlayamıyorduk. Yeni yasayla bu sorun da ortadan kaldırıldı. Artık herkes, istese de istemese de kültür varlıklarının korunması, bakım ve onarımı için haklarına düşen payı ödemek zorunda' değerlendirmesinde bulundu.
http://www.arkitera.com/haberler/2004/10/23/tarih.htm

No comments: